domingo, 1 de marzo de 2009

Referèndums no vinculants

El no a Bolonia en la UB supera el 93% de los votos con una participación del 20%x llibertat.cat / La Haine - Barcelona    ::    Más articulos de esta autora/or: Más artículos[Cat-Cast] Ayer tuvo lugar un referendum no vinculante en la UB en el que se preguntaba sí se estaba de acuerdo con la paralización de la aplicación del EEES

Un 93,1% dels estudiants de la Universitat de Barcelona van votar ahir afirmativament a la paralització de ’Espai Europeu d’Ensenyament Superior i iniciar un procés de debat sobre el futur de la Universitat Pública. El 20,35% dels 57.173 estudiants matriculats a la UB han participat en la consulta. Un 5,8% s'ha mostrat a favor de l'aplicació de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES)i un 0,9% ha votat en blanc. El 0,2% dels vots han estat nuls. Aquest percentatge de participació faculta els estudiants a portar al claustre el debat sobre la paralització del procés, ja que és superior al 10%. Si la participació a la consulta s'hagués situat per sota d'aquest percentatge, el resultat del referèndum hauria estat merament orientatiu.

Els percentatges de participació més importants es van registrar a la Facultat de Medicina del campus de Bellvitge (39,88%), a la Facultat de Filosofia (30,22%) i a la Facultat de Farmàcia (27,38%).

Dimarts passat, un referèndum similar es va fer a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) on el 88,7% dels vots emesos es van manifestar també a favor de congelar l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior i iniciar un procés de debat sobre el futur de la Universitat Pública. El No va obtenir el 9,8% i els vots en blanc un 1,4% i els nuls un 0'1%. Cal remarcar que a pesar dels impediments posats pel rectorat, materialitzats, per exemple, amb l’ordre donada de retirar els cartells i els altres suports utilitzats per anunciar el referèndum, la participació a la consulta sobre l’EEES fou del 9,75%.

EL SEPC va valorar molt positivament el resultats assolits en el referèndum de la UPF per paralitzar l'aplicació del Procés de Bolonya, ja que els estudiants s'haven posicionat clarament a favor d’una paralització d’aquest nou model i reclamar que s’iniciï un procés de debat per l'elaboració d'un nou model educatiu on els estudiants tinguin un paper rellevant en la seva construcció.

És per això, que el SEPC i la resta d’agents estudiantils que van potenciar aquest referèndum van exigir al rectorat que faci cas de l’opinió expressada pels estudiants de la UPF.

El proper 5 de març, el referèndum es farà a la Universitat Politècnica de Barcelona (UPF)

Aquestes iniciatives donen continuitat a la campanya endegada pel SEPC, organització majoritària a les aules i claustres dels Països Catalans, en el pols que el moviment estudiantil i altra part de la comunitat universitària mantenen amb les administracions públiques i els diferents rectorats. Referèndums similars es realitzaren a la Universitat de Lleida (UdL), Girona (UdG) o diferents facultats a la Universitat Autònoma de Bellaterra (UAB), tots ells amb amplis resultats a favor de la paralització d'aquesta reforma universitària i amb xifres de participació superiors a les que presenten els processos electorals per a l'elecció del rector o la composició dels òrgans de govern de les universitats

Recentment, representants de diferents organitzacions estudiantils de les universitats principatines rebutjaren en primera instància la proposta de taula negociadora feta des del Comissionat d'Universitats, per considerar que no era un "mecanisme adequat" a la situació que afronta l'ensenyament públic, a la vegada que es segueix reivindicant la marxa enrere en l'expulsió de 6 estudiants de la UAB per a oposar-se al Procés de Bolonya.

llibertat.cat



[Cast]

Un 93,1% de los estudiantes de la Universitat de Barcelona votaron ayer afirmativamente a la paralización de Espacio Europeo dE Enseñanza Superior e iniciar un proceso de debate sobre el futuro de la Universidad Pública. El 20,35% de los 57.173 estudiantes matriculados a la UB han participado en la consulta. Un 5,8% se ha mostrado a favor de la aplicación del Espacio Europeo de Educación Superior (*EEES)y un 0,9% ha votado en blanco. El 0,2% de los votos han sido nulos. Este porcentaje de participación faculta los estudiantes a traer al claustro el debate sobre la paralización del proceso, puesto que es superior al 10%. Si la participación a la consulta se hubiera situado por debajo de este porcentaje, el resultado del referéndum habría sido meramente orientativo.

Los porcentajes de participación más importantes se registraron a la Facultad de Medicina del campus de *Bellvitge (39,88%), a la Facultad de Filosofía (30,22%) y a la Facultad de Farmacia (27,38%).

El pasado martes, un referéndum similar se hizo a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) donde el 88,7% de los votos emitidos se manifestaron también a favor de congelar la aplicación del Espacio Europeo de Enseñanza Superior e iniciar un proceso de debate sobre el futuro de la Universidad Pública. El No obtuvo el 9,8% y los votos en blanco un 1,4% y los nulos un 0'1%. Hace falta remarcar que a pesar de los impedimentos puestos por el rectorado, materializados, por ejemplo, con la orden dada de retirar los carteles y los otras apoyos utilizados por anunciar el referéndum, la participación a la consulta sobre el *EEES fue del 9,75%.

EL SEPC valoró muy positivamente el resultados logrados en el referéndum de la UPF por paralizar la aplicación del Proceso de Bolonia, puesto que los estudiantes se hayan posicionado claramente a favor de una paralización de este nuevo modelo y reclamar que se inicie un proceso de debate por la elaboración de un nuevo modelo educativo dónde los estudiantes tengan un papel relevante en su construcción.

Es por esto, que el SEPC y el resto de agentes estudiantiles que potenciaron este referéndum exigieron al rectorado que haga caso de l’opinión expresada por los estudiantes de la UPF.

El próximo 5 de marzo, el referéndum se hará a la Universidad Politécnica de Barcelona (UPF)

Estas iniciativas dan continuidad a la campaña promovida por el SEPC, organización mayoritaria en las aulas y claustros de los Países Catalanes, en el polos que el movimiento estudiantil y otra parte de la comunidad universitaria mantienen con las administraciones públicas y los diferentes rectorados. Referéndums similares se realizaron a la Universitat de Lleida (UDL), Girona (UDG) o diferentes facultades a la Universidad Autónoma de Bellaterra (UAB), todos ellos con amplios resultados a favor de la paralización de esta reforma universitaria y con cifras de participación superiores a las que presentan los procesos electorales para la elección del rector o la composición de los órganos de gobierno de las universidades

Recientemente, representantes de diferentes organizaciones estudiantiles de las universidades rechazaron en primera instancia la propuesta de mesa negociadora hazaña desde el Comisionado de Universidades, por considerar que no era un "mecanismo adecuado" a la situación que afronta la enseñanza pública, a la vez que se sigue reivindicando la marcha atrás en la expulsión de 6 estudiantes de la UAB para oponerse al Proceso de Bolonia.


http://www.lahaine.org/index.php?p=36325

1 comentario:

Anónimo dijo...

PLAN BOLONIA: UNIVERSIDAD S.A.
.
http://elproyectomatriz.wordpress.com/2009/01/18/plan-bolonia-universidad-sa/
.
.
PLAN BOLONIA Y LA EUROPA DE LOS MERCADERES:
.
http://elproyectomatriz.wordpress.com/2009/01/23/plan-bolonia-y-la-europa-de-los-mercaderes/